Ook deze vorm is weer gebaseerd op de levenhypotheek. Alleen wordt hier niet gespaard of premie betaald, maar wordt geld belegd in aandelen en/of fondsen. Met het eindresultaat van het vaak hogere rendement wat dat oplevert, moet uiteindelijk de lening worden afgelost.
Er zijn verschillende vormen van beleggingshypotheken. Bij sommige hypotheekverstrekkers moet de klant het hypotheekbedrag lenen en daar bovenop nog een bedrag dat in aandelen wordt belegd (effecten-hypotheek). Die moeten uiteindelijk het rendement opleveren waarvan die – extra hoge – schuld wordt afgelost.
Bij andere vormen moet de cliënt maandelijks een bedrag opzij leggen dat telkens in aandelen of aandelenfondsen wordt belegd. Daarbij kan zelfs worden gekozen voor zogenaamde clickfondsen, waarbij het eenmaal behaalde beleggingsrendement niet meer verloren kan gaan. Er bestaan ook fondsen waar maar voor een klein gedeelte in aandelen wordt belegd, hier vinden we veelal obligaties, deposito’s en vastgoedfondsen in terug.
Grote voordelen zijn het mogelijk hoge rendement en de belastingvrije koerswinst gecombineerd met hoge belastingaftrekmogelijkheden. Nadelen zijn echter altijd de vrij hoge kosten voor aankoop en beheer van de aandelen en in het geval van clickfondsen de extra ‘click-zekerheid’. Verder is beleggen met de hypotheek op een huis risicovol, want de beurskoersen kunnen ook dalen en dan is de dekking voor de aflossing van de lening opeens een stuk geringer.