ALLES OVER HYPOTHEKEN
Vragen Over Diverse Hypotheken?
De belangrijkste termen op het gebied van hypotheken kun je hieronder vinden. Heb je een term die hier niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op.
Hypotheek woordenboek
Belangrijke termen
Het bedrag dat u betaalt voor een huis, zoals vastgelegd in het koopcontract. Dit kan verschillen van de taxatiewaarde.
Een hypotheekvorm waarover gedurende de looptijd wel rente maar geen aflossing wordt betaald. U lost pas af aan het einde van de looptijd of bij verkoop van uw woning.
Het bedrag dat banken en financieringsinstellingen voor de beschikbaarstelling van een hypothecaire lening in rekening brengen. Meestal is dit een klein percentage van het hypotheekbedrag. De afsluitprovisie is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Wanneer u meer aflost dan met de geldverstrekker is overeengekomen, kan uw geldverstrekker hiervoor extra kosten in rekening brengen. Gaat het om een verhuizing naar een andere koopwoning, dan ziet de geldverstrekker meestal af van deze ”boete”.
Het door de fiscus vastgestelde bedrag dat u zou ontvangen als u uw eigen woning zou verhuren. Dit wordt bij uw inkomen opgeteld voor de berekening van de inkomstenbelasting.
Een bedrag dat jaarlijks in rekening wordt gebracht, meestal door de gemeente, voor de huur van de grond waarop een woning staat.
De geschatte waarde van het onderpand bij gedwongen verkoop. Dit bedrag is doorgaans lager dan de vrije verkoopwaarde. De executiewaarde dient door een beëdigd onroerend goedtaxateur te worden vastgesteld. Dit bedraagt over het algemeen 85% van de vrije verkoopwaarde.
Een lening met een onroerend goed (woning inclusief grond) als onderpand. Daarmee krijgt de geldgever zekerheid dat de verplichtingen worden nagekomen.
De condities waarop de hypotheek wordt gesloten, worden vastgelegd in een notariële akte. Deze akte wordt ingeschreven in de openbare registers bij het kadaster. De inschrijving wordt verzorgd door de notaris.
De eigenaar die zijn woning als onderpand inbrengt.
Degene die de onroerende zaak als onderpand voor de geldlening aanvaardt, dit is meestal de bank.
Het bedrag dat u leent en waarvoor het huis als zekerheid dient.
De periode waarbinnen een lening moet worden afgelost. Meestal bedraagt deze 30 jaar.
Bij de aankoop komen, naast de prijs van het huis tevens voor rekening van de koper: notariskosten, kosten van de transportakte, overdrachtsbelasting en kosten van de inschrijving in de kadastrale registers. ”Kosten Koper” is gebruikelijk bij de verkoop van bestaande woningen (zie ook: Vrij-op-naam).
Een overheidslichaam dat het eigendom van onroerend goed in Nederland registreert.
Indien u aan bepaalde normen voldoet, staat een geprivatiseerd waarborgfonds garant voor het nakomen van uw betalingen in verband met de hypotheek. Hiermee kan doorgaans tegen een relatief lager rentetarief worden geleend. Nationale Hypotheek Garantie vervangt de oude regeling van gemeentegarantie. Maximaal € 200.000,–.
Het bedrag aan premie, aflossing en rente dat per maand wordt betaald, na verrekening van fiscale aftrek en eigenwoningforfait.
De waarde die een huis heeft als het in een normale situatie van vraag en aanbod zou worden verkocht.
Bij ’vrij op naam’ zijn de overdrachtskosten voor rekening van de verkoper. ’Vrij op naam’ is gebruikelijk in de nieuwbouw. Let wel: hieronder vallen niet de financieringskosten.
De waarde van een huis zoals deze is vastgesteld door een makelaar/taxateur, die rekening houdt met de markt en de omgeving.
Rapport waarin een makelaar/taxateur de waarde van een onroerende zaak aangeeft. Hierdoor is het voor geldverstrekkers mogelijk om vast te stellen of de waarde van de onroerende zaak voldoende is om de lening te dekken.
De belasting die wordt geheven bij de eigenaar en/of bewoner van het huis (voorheen onroerend goed belasting).
De nominale rente is de rente die de meeste geldverstrekkers in hun advertenties noemen. De reële rente ligt doorgaans hoger. In de reële renteberekening wordt namelijk niet alleen rekening gehouden met de nominale rente, maar ook met een aantal andere zaken zoals de afsluitprovisie, de aflossingsfrequentie (per maand, per kwartaal, etc.) en het moment waarop de aflossing wordt afgeboekt.
Contact
Via het contactformulier