loonheffing

Ben jij momenteel in loondienst? Dan heb je recht hebt op loonheffingskorting. Maar wat is loonheffingskorting exact? Dit artikel legt alles uit!

Wat houdt loonheffingskorting in?

Zoals de naam als zegt, is loonheffingskorting een korting op de belasting die je moet betalen als je werkt of hebt gewerkt. Hierdoor houd je meer netto salaris over. Je kunt ook kiezen om geen gebruik te maken van de loonheffingskorting. In dit geval ontvang je alle korting in één keer als je de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting doet.

Iedereen die werkt moet loonbelasting betalen. De werkgever houdt dit in op je salaris. Vervolgens draagt hij dit voor jou af aan de belastingdienst. Naast de loonbelasting betaalt de werkgever ook premies volksverzekeringen. Deze premies bestaan uit de AOW-premie, Wlz-premie en de Anw-premie. De loonbelasting en de premies worden gezamenlijk de loonheffing genoemd.

Waar bestaat de loonheffingskorting uit?

De loonheffingskorting bestaat uit twee delen. De algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Hoe hoger je inkomen hoe minder heffingskorting je krijgt. De korting wordt toegepast op de te betalen inkomstenbelasting in box 1. In 2023 is de korting maximaal €3.070. Hij wordt afgebouwd met 6,095% vanaf een inkomen vanaf €22.661 tot nihil bij een inkomen van €73.031. De arbeidskorting is de korting die je krijgt als je werkt. Ook dit verlaagd de te betalen inkomstenbelasting. In 2023 is de korting maximaal €5.052. Verdien je meer dan €37.626 per jaar? Dan wordt de arbeidskorting steeds lager. Het afbouwpercentage is 6,51%.

Werk je bij twee werkgevers?  Dan is het belangrijk dat je maar bij één inkomen de loonheffingskorting toepast. De kans is groot dat als je over beide inkomens loonheffingskorting toepast je teveel korting krijgt. In dat geval moet je dit achteraf terugbetalen aan de belastingdienst.

Maar hoe vraag je loonheffingskorting aan? Op de website van de belastingdienst staat een formulier die je in kunt vullen. Meestal krijg je dit formulier gewoon van je werkgever. De werkgever zorgt er dan ook voor dat alles wordt toegepast. Vergeet je werkgever dit per ongeluk. Geen zorgen, de belastingdienst verrekend dit alsnog.

Loonheffingskorting voor een payroll werknemer

Als je werkgever jou als werknemer verloont bij een payroll bedrijf heb je ook recht op loonheffingskorting. Wanneer een werkgever ervoor kiest om jou als werknemer te verlonen op basis van payroll bij een payroll organisatie houdt dit in dat het payroll bedrijf jouw juridisch werkgever is.
Om gebruik te maken van de loonheffingskorting hoef je dit enkel bij het payroll bedrijf aan te geven.

Payrollen bij Payroll Select

Zie jij ook de voordelen van payroll in? Kom in nu in contact met een payroll specialist.

Comments are disabled.